Ze was op geen enkele wijze meer betrokken bij de NTTB, maar in 2017 is dat op initiatief van Bettine Vriesekoop zelf veranderd. In het kader van het toenmalige lesprogramma Fifty-FiTT is ze destijds bij de tafeltennisbond begonnen met instap-clinics voor ouderen.

Ruim een jaar geleden is dat overgegaan naar een intensiever en uitgebreider concept: OldStars tafeltennis. Samenwerking van het concept verloopt met de tafeltennisbond en het Nationaal Ouderenfonds, waar de clinics van Bettine nu een belangrijk onderdeel vormen van het OldStars traject. Bettine verzorgt de clinics zelf.

Vijftigplussers zetten onder begeleiding van Bettine hun eerste stappen achter de tafeltennistafel. De bond wil zo ouderen aan het bewegen krijgen en na het OldStars traject introduceren bij een vereniging. De docente zet nu ook veel in op ‘training van het brein’. “Want tafeltennis is een denksport. Het helpt om langer geestelijk gezond te blijven.”

Weinig herkenning
Bettine is inmiddels 60 jaar. Haar succesperiode lijkt zo kort geleden. Ze oogt nog steeds hartstikke scherp, is topfit en heeft het uiterlijk van een late veertiger. Maar haar laatste grote internationale succes, Europese titel enkelspel van 1992, is toch bijna dertig jaar geleden. Jongere generaties kennen de voormalige wereldster daarom nauwelijks tot niet.

Bettine: “Dat vind ik eigenlijk best wel jammer. Het is de taak van trainers, coaches en ook de bond de bekende speelsters en spelers uit het verleden in zicht te houden, maar dat komt er helaas niet helemaal uit. Nu is er natuurlijk nauwelijks tot geen historisch besef bij jongeren en niet alleen op het gebied van sport. Natuurlijk vind ik het leuk als mensen laten merken dat ze weten wat ik in het verleden in mijn sport heb bereikt.”

Bij de OldStars ligt dat wel helemaal anders. “Het is natuurlijk een oudere generatie. Vijftig plus, maar de meerderheid is zelfs zestig plus.” Ze praten snel over Bettines sportprestaties. “Ja, de ouderen kennen mij wel en dat laten ze vaak op een leuke manier merken. De mensen kennen mijn achtergrond en vinden het prachtig dat een oud-kampioen hen op weg helpt. Ik voel me daar ook heel prettig bij. ik vind het leuk dat ik mensen blijkbaar heb geïnspireerd met mijn successen.”

Nationaal Ouderenfonds
Ze is in 2017 begonnen met FiftyFiTT. Helemaal gericht op ouderen en hen meer te laten bewegen. “Vrij basic. Niet super intensief, maar wel een methode om mensen verder enthousiast te maken voor tafeltennis en daarbij ook op een leuke manier te bewegen. Met dat plan ben ik naar de NTTB gegaan. Ze stonden er bij de bond helemaal open voor. Het viel goed samen met het beleid van de NTTB op het gebied van een gezondere leefstijl en meer bewegen voor ouderen.”

Ruim een jaar geleden is het Nationaal Ouderenfonds ook ingestapt met hun OldStars concept. Inmiddels ruim 10 sporten in een aangepaste vorm waardoor ouderen ondanks handicaps en mindere mobiliteit toch aan kunnen sluiten. Varianten als walking voetbal, walking hockey, walking basketbal, walking handbal, maar ook volleybal, OldStars tennis en dus het door Bettine geleide OldStars tafeltennis.

Het programma voor haar doelgroep is door de komst van het OldStars programma inmiddels wel aangepast. Bij Fifty-FiTT was er vooral sprake om met basale elementen en heel veel plezier in beweging te komen. Dat is nu ook nog het geval, maar de kennismakingsclincs en vervolgtrajecten bij de aangesloten verenigingen zijn wel intensiever waarbij het Athletic Skills Model (ASM) centraal staat. Veelzijdig bewegen, voor elke leeftijd. Een plan bedacht door René Wormhoudt (Fysiotherapeut en conditietrainer Nederlands Elftal).

Denksport
Daar komt dan nog een verrassende component bij. “Tafeltennis is een denksport”, verzekert Bettine. “Als je iets nieuws gaat doen, worden er nieuwe verbindingen gemaakt in jouw brein. In het tafeltennis moet je vaak jouw spel plannen. Het is niet alleen hard tegen een bal slaan. Ook wanneer je voor het eerst van jouw leven gaat tafeltennissen. Er komt veel strategie bij kijken dus veel nadenken.”

“Het is nog steeds niet bekend hoe mensen Alzheimer krijgen en Ik zeg ook niet dat we hiermee Alzheimer of Parkinson kunnen genezen of voorkomen, maar wel dat ouderen fitter en mobieler worden en blijven en ook in veel gevallen geestelijk scherper kunnen worden.”

De wetenschapper
Op initiatief van Bettine heeft neuropsycholoog professor dr. Erik Scherder onderzoek gedaan naar de voordelen van tafeltennis voor het brein bij ouderen. Scherder is een erkend wetenschapper met een uitstekende reputatie. Hij genoot van het concept van Bettine. Bettine zelf: “De resultaten waren prachtig. Ook wanneer je op oudere leeftijd aan dit traject gaat meedoen, kan het voordelen voor jouw lichaam en brein opleveren. Moeite doen om iets te leren heeft ook op latere leeftijd een positief effect op jouw brein.”

“De fysieke component van het tafeltennis ondersteunt natuurlijk ook de lichamelijke gezondheid. Het hart wordt sterker. En dat heeft weer een gunstig effect op het brein omdat de doorbloeding verbetert.” Kijk hier het college dat Scherder aan Bettine gaf.

Hoe succesvol is OldStars tafeltennis nu?
Bettine: “Ik ken de exacte cijfers niet*. Wel proef ik enorm enthousiasme tijdens de clinics en ik heb van de bond en clubs begrepen dat het percentage deelnemers dat zich later aansluit bij de organiserende vereniging hoog is. De verenigingen zijn ook erg enthousiast. Ik merk dat al wanneer ik er aankom. Soms bij clubs met een prachtige accommodatie, maar soms ook in eenvoudige gymzaaltjes. Ik heb door OldStars ook een andere kant van het Nederlandse tafeltennis leren kennen. Een verrassende ervaring.”

“De clinics staan goed in de belangstelling, al hebben we natuurlijk wel pech gehad met corona. In de herfst konden we na het einde van de lockdown veel inhalen. In twee maanden twintig clinics. Dat was erg druk. Het is nu afwachten wat we de komende maanden nog kunnen doen. Natuurlijk hopen we dat we snel ruimte krijgen. In 2022 krijgt het in ieder geval een vervolg!”

 

*Redactie: het aantal leden van 55+ en 75+ stijgt. Deels natuurlijk door vergrijzing maar zeker ook door het OldStars programma. Clubs die hiermee aan de slag gaan zien het ledental stijgen.