Archief foto Britt Eerland

Op het Olympisch Kwalificatietoernooi in Doha slaagde Britt Eerland begin deze week glansrijk voor haar missie: ze veroverde een ticket voor Tokio. Nederlands beste tafeltennisster van dit moment moet nu afwachten of ze van NOC*NSF inderdaad mag deelnemen aan het grootste sportevenement ter wereld.

Afgelopen woensdag landde een gelukkige Britt Eerland weer op Nederlandse bodem na haar geslaagde kwalificatietoernooi in Doha en een dag later heeft ze al haar WhatsApp berichten nóg niet allemaal beantwoord. “Ik heb ontzettend veel felicitaties ontvangen, heel leuk dat iedereen zo met me meeleeft”, laat ze weten. “Ik ben ook echt trots op de prestaties die ik de laatste tijd allemaal heb bereikt. Vroeger had ik als doel om de top 50 van de wereld te halen en dat is ruimschoots gelukt. Ik heb inmiddels de finale van de Top 16 gespeeld, heb de Champions League gewonnen en heb gedaan wat ik moest doen om mezelf naar Tokio te spelen.”

Zenuwslopend toernooi
Eerland versloeg de Spaanse Galia Dvorak in de finale en daarvoor was ze de betere tegen de Thaise Orowan Paranang en de Chileense Paulina Vega. Volgens de speelster van TTC Eastside Berlin was het geen leuk toernooi om te spelen. “Nee, het was zenuwslopend!”, zegt de Schiedamse lachend. “Je voelde de spanning bij iedere deelnemer: elke wedstrijd was namelijk een finale op zich. Ik heb geprobeerd om kalm te blijven, zodat ik mijn eigen spel kon blijven spelen. Dat is denk ik goed gelukt. Ik speelde niet mijn beste spel, maar de ontlading was groot na de laatste bal. Ik heb hard gewerkt voor dit resultaat en ben erg trots.”

Wachten op NOC*NSF
Het ticket is binnen, maar deelname aan ‘Tokyo 2020’ is nog niet zeker. NOC*NSF stelt aanvullende eisen op basis van de wereldranglijst. Eerland kan niets anders doen dan afwachten. “Ik pak de komende week even mijn rust en daarna focus ik me weer op wedstrijden met TTC Eeastside Berlin, waarmee we het wederom goed doen in de Bundesliga. Het EK-tafeltennis en de Top 16 staan nog op het programma, maar ik weet niet of alles doorgaat.” Wanneer ze iets hoort over haar ‘ticket voor Tokio’? “Ik weet het niet, ik wacht nu op goed nieuws van NOC*NSF.”

In de huidige (corona-) tijd veranderen de rankingregels regelmatig, doordat veel toernooien niet doorgaan. De NTTB is in gesprek met NOC*NSF over de deelname-eis.

Zondag 21 maart was Britt Eerland ook te zien in de uitzending van NOS Studio Sport, waarin ze nog meer uitleg gaf over haar route naar de Olympische Spelen.

Zie ook ons eerdere bericht:

De weg naar de Olympische Spelen voor Britt Eerland