Foto: Rob de Ruiter/NTTB

De speelsters van Talent TeamNL slaan hun vleugels uit, zo ook Chana van der Venne. De 17-jarige Brabantse verruilt Topsportcentrum Papendal voor een avontuur aan de andere kant van de wereld. Met haar havodiploma op zak reist ze na de zomer naar haar moederland Thailand voor een ‘tafeltennistussenjaar’.

Chana van der Venne is nu in Kroatië, waar ze zich met de ploeg voorbereidt op de Europese Jeugd Kampioenschappen. Vanaf 18 juli speelt ze met het meisjes junioren onder 19 team het gave toernooi. “Het is fijn om weer toe te leven naar een groot en belangrijk toernooi, dat is even geleden”, zegt Chana. “Op Papendal heb ik met de meiden de afgelopen maanden gewoon doorgetraind, maar gelukkig kunnen we nu eindelijk ook weer wedstrijdritme opbouwen. Ik ben benieuwd waar we toe in staat zijn en kijk enorm uit naar het EJK.”

Tafeltennis tussenjaar
Het NTTB Topsportprogramma voor de meiden van Talent Team stopt helaas per 1 augustus. Eerder spraken we al met Karlijn van Lierop en Emine Ernst, die beiden voor een Duitse club gaan spelen. Chana van der Venne pakt het anders aan. Ze vertrekt naar Thailand, waar ze intrekt in een trainingscentrum nabij hoofdstad Bangkok. “Ik heb mijn havodiploma op zak en wilde sowieso een tussenjaar ingaan, waarin ik me ook op tafeltennis kon blijven richten. Het plan Thailand begon als een grap, maar bleek via contacten van jeugdbondscoach Marcel Kraa ineens een serieuze optie. Ik ben er nog niet geweest, maar kom terecht op een modieus trainingscentrum, waar ik twee keer per dag kan trainen.”

Foto: Rob de Ruiter/NTTB

Hoog niveau
Chana komt niet in een voor haar vreemd land terecht. Haar moeder is een Thaise en ze spreekt zelf de taal. “Ik ben er vaak op vakantie geweest en heb er ook genoeg familie, die ik ongetwijfeld meer ga zien. Bovendien is het tafeltennisniveau daar zeer hoog. Ik ga daar niet voor een club spelen. Maar het is de bedoeling dat ik naast trainingen ook vele individuele toernooien in circuitvorm speel. Daarnaast ga ik waarschijnlijk een cursus Thai volgen, zodat ik de taal ook goed kan lezen en schrijven.”

Tafeltennistop
Na drie jaar Papendal is Chana klaar voor een volgende levensfase. “Ik heb daar een hele fijne tijd gehad. Het voelde echt als thuis. Ik heb er gelachen, gehuild, veel geleerd en vriendschappen opgebouwd. Nu ben ik klaar om het Thaise avontuur aan te gaan.” Wat zijn haar tafeltennisdromen? “Ik ga voor de absolute tafeltennistop en natuurlijk ook een plek in het Nederlandse damesteam. In Thailand ga ik sowieso een betere speelster worden en ik denk ook dat ik weer een stukje volwassener word. In je eentje naar Thailand vertrekken is toch wat anders dan op kamers gaan in Arnhem.”

Chana heeft veel in zin het nieuwe avontuur en richt zich nu eerst op Nederlands succes in Kroatië. “We gaan er met onze sterke ploeg alles aan doen om er een mooi EJK van te maken.”