Beide jongensteams waren nog in de race voor promotie naar de 1e categorie waardoor de verwachtingen hoog gespannen waren. De meisjes hebben deze kans gisteren gemist en speelden nog een wedstrijd tegen Bosnië&Herzegovina voor de plaatsen 21-24.

Jongens O15
Om 9:00 uur in de ochtend stond Ivan Kahn paraat om het op te nemen tegen Borislav Rajic. Ivan was klaarwakker en versloeg de Serviër met 11-4, 11-9 en 11-7. Brent Ronde had meer moeite met zijn opponent en capituleerde in drie games. Het dubbelspel was ook een prooi voor de Servische jongens waardoor alle druk op de schouders van Ivan lag in de vierde wedstrijd. Na een nipt verlies (10-12) in game één pakte Ivan overtuigend de tweede game met 11-5. Helaas was Ninkovic in de volgende twee games te sterk waardoor Servië de wedstrijd met 3-1 won. Hiermee kwam er ook een eind aan het teamtoernooi van Ivan en Brent en coach Boris de Vries. “Overall ben ik erg tevreden . De jongens hebben een goed teamtoernooi gespeeld, gevochten voor elk punt, ontwikkeling laten zien en uiteindelijk een mooie 19e plaats behaald. Zowel Brent als Ivan zijn nog 1e jaars cadet en hebben volgend jaar weer de kans om voor promotie te spelen en misschien wel meer!”, aldus Boris de Vries. Vorig jaar eindigde het team nog op plaats 23.

Jongens O19
Ondanks de eerdere kansen op promotie kwam het dan toch op de allerlaatste wedstrijd aan. Tegen Engeland was het erop of eronder voor het team van coach Jochem de Hoop, die ook deze wedstrijd koos voor het trio Kas van Oost, Gabrielius Camara, Barry Berben en Milo de Boer aan de kant liet. Gabrielius Camara begon sterk en kwam op een 2-1 voorsprong in games tegen Connor Green. In de vierde game vergat hij echter een 7-1 voorsprong te verzilveren en miste hij meerdere matchpoints. Dit gaf de Engelsman genoeg vertrouwen om de vijfde game met 11-7 te winnen. Kas van Oost stelde vervolgens orde op zaken en pakte Felix Thomas met 3-0. Ook Barry Berben deed een duit in het zakje en versloeg Benjamin Piggott met 3-1. Aan Kas de eer om het winnende punt voor de Nederlanders te maken, echter had hij in de eerste game weinig in te brengen en verloor met 11-4. De daaropvolgende games waren heel spannend maar Kas hield zijn hoofd koel en sleepte de wedstrijd met 14-12, 11-9 en 11-9 uit het vuur. Met deze 15e plaats zijn de jongens gepromoveerd naar de 1e categorie en spelen ze volgend jaar mee bij de top 16 teams van Europa. Vorig jaar eindigde het team nog op de 21e plaats.

Winnende punt voor promotie:


Meisjes O19

Ondanks dat promotie naar de 1e categorie er niet meer in zat, waren de meiden startklaar voor de wedstrijd tegen Bosnië&Herzegovina. Deze keer met Fleur Hoogeveen in de basis in plaats van Emma van der Zanden. Kopvrouw Emine Ernst beet het spit af maar moest met 3-0 haar meerdere erkennen in Marija Gnjatic. Fleur Hoogeveen moest weer even in haar wedstrijdritme komen tegen Dzana Biogradlic. Helaas was deze junior net iets vaster in haar spel waardoor Fleur met 3-1 verloor. Chana van der Venne bracht Nederland terug in de wedstrijd door Harisa Mesetovic met 3-0 te verslaan. Door de 3-0 overwinning van Emine op Biogradlic waren de kansen weer gelijk. In de beslissende laatste wedstrijd pakte Fleur met 11-2 de eerste game, maar helaas kwam Gnjatic langszij door drie games op rij te winnen. Net als vorig jaar eindigde het meisjes junioren team op de 23e plaats.

Maandag 11 juli starten de individuele wedstrijden en het mixed dubbel. De Nederlanders zullen in totaal 25 wedstrijden spelen op deze dag.

 

Fleur Hoogeveen. Foto: ettu_original