Van 15 tot 17 april 2022 werd op verschillende plaatsen in Europa, voor zowel dames als heren, de Europe Trophy gespeeld.
De Europe Trophy is het derde niveau van de Europese clubcompetitie – na de Champions League en Europa Cup – en wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd.

Het principe van de Europe Trophy is om regionaal (in 8 regio’s) een groepsfase te spelen.
De regionale winnaars kwalificeren zich voor de grote finale die op één locatie in Europa zal worden gespeeld.
De Trophy staat open voor alle clubs van alle niveaus, behalve voor de niet-gedegradeerde teams uit de Champions League en Europa Cup.
Het is een evenement om clubs met een lager budget in staat te stellen deel te nemen aan een Europese competitie.

Namens Nederland had de Venrayse vereniging Red Stars zich aangemeld om mee te doen bij de heren.
Red Stars vaardigde onder leiding van Rick Pouwels ‘eigen kweek-spelers’ Tom Thijssen, Sem van Gameren en Desmond Janssen af.

De strijd moest, na loting, worden aangegaan met TT-Vedrinamur (België) en TTMetz (Frankrijk).
Deze loting werd voorafgaand al als zeer moeilijk bestempeld, aangezien de opponenten allen behoren tot de Europese subtop, met een niveau dat de Nederlandse eredivisie overstijgt.

De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen TT-Vedrinamur, de gastheer van dit weekend.
De Belgen namen geen enkel risico en traden aan met jeugdtopper Nicolas Degros, kopman Frederic Sonnet en de Roemeen Grabriel Stanescu.
Thijssen heeft tegen Stanescu consequent het initiatief gegrepen, maar kon het aan het eind van de games niet bolwerken tegen de stugge Roemeen.
Van Gameren speelde knappe rally’s tegen Degros, de nummer 54 van de wereldjeugdranglijst. Na een verloren eerste game, kon van Gameren goed meekomen en verloor twee maal nipt met een verschil van twee punten.
Janssen wist kopman Sonnet lange tijd tegenstand te bieden, maar ook Sonnet trok aan het langste eind. Eindstand 3-0 voor TT-Vedrinamur.

In de vervolgpartij trad TTMetz aan met de Franse Toppers Llorca, Mazaud, Bourassaud en Becourt.
Opnieuw een zware opgave, waarbij Thijssen de eerste twee games moeite had om het hoge tempo van Llorca bij te houden. In de beslissende game pakte Thijssen nog brutaal de voorsprong, maar wist deze aan het eind nét niet te verzilveren.
Het was vervolgens aan Van Gameren om de stand gelijk te trekken tegen kopman Mazaud. Mazaud liet echter al snel zien over een van de meest gouden handjes van Europa te beschikken en maakte het Van Gameren niet makkelijk.
Ondanks drie knappe games, kon van Gameren niet aan het balgevoel van Mazaud ontsnappen.
Becourt wilde tegen Janssen snel het klusje klaren, maar kwam met dat idee van een koude kermis terug. De Fransman ondervond grote problemen met de tactische plaatsing van Janssen, maar trok uiteindelijk wel aan het langste eind.

Het eindresultaat is een derde plaats in de poule, waarmee deze halve finale het definitieve eindstation is voor Red Stars.
Coach Rick Pouwels kijkt tevreden terug: “We wisten van tevoren dat we aan een zware opgave begonnen. Het was een mooie route en een unieke kans om ons te meten met het internationale niveau. Onze heren hebben in het kader van ontwikkeling een goede ervaring op kunnen doen en wij mogen tevreden zijn met het resultaat. Het is de eerste keer dat wij, sinds lange tijd, weer op internationaal niveau zichtbaar zijn en dat smaakt uiteraard naar meer”.