Gisteren (maandag 9 augustus) kwam het IPCC Klimaatrapport uit. De urgentie om maatregelen te nemen tegen de opwarming van de aarde neemt alleen maar toe. En ook de sport neemt zijn verantwoordelijkheid hierin.

Afvalpreventie

Er komen steeds meer hulpmiddelen beschikbaar om clubs hierbij te helpen. Zo publiceerde NOC*NSF een handig Stappenplan-sportclubs-afvalpreventie-en-scheiding. Het stappenplan is ontworpen om afvalpreventie en het scheiden van afval te stimuleren op Nederlandse sportclubs.

Afval scheiden is belangrijk omdat het afval dan op een juiste manier verwerkt kan worden en dit beter is voor het milieu. Het stappenplan is tot stand gekomen door de samenwerking tussen sportclubs, sportbonden en gemeenten. Het doel is om elke sportclub in Nederland te ontzorgen in de informatiebehoefte over afvalvermindering en –scheiding. Het document kan gebruikt worden door iedereen die op de sportclub komt; lid, trainer of vrijwilliger, iedereen kan een steentje bijdragen!

Financiering van klimaatmaatregelen

Maatregelen kunnen geld opleveren, zoals een lagere energierekening of inkomsten door statiegeld (zie bovengenoemd stappenplan). Maar vaak is het daarvoor nodig om eerst te investeren en veel clubs hebben dat geld niet ‘op de plank’ liggen. Op de website staan een aantal financieringsmogelijkheden op een rij, zoals subsidies. Maar denk ook aan het Landelijk Steunfonds van de NTTB, waar tegen een lage rente (momenteel 1%) geleend kan worden voor de verduurzaming van de accommodatie.

 

Kijk hier voor eerdere artikelen over Duurzaamheid

 

https://www.nttb.nl/sportwereld-maakt-werk-van-verduurzaming/
https://www.nttb.nl/drie-duurzame-initiatieven-die-je-als-club-kunnen-helpen/
https://www.nttb.nl/analyse-vier-van-de-vijf-sportaccommodaties-kunnen-rendabel-verduurzamen/
https://www.nttb.nl/snel-en-duurzaam-verwarmen-met-subsidie/
https://www.nttb.nl/verduurzamen-a-serious-game/