In de woonwijken van Huizen werd van 13 juli tot en met 3 augustus het eerste ‘Stenen Tafeltennistoernooi’ gespeeld. De organisatie was in handen van TTV Bijmaat. De doelen: de zeven stenen tafeltennistafels in de plaats inzetten voor leuke activiteiten én de inwoners van Huizen enthousiasmeren voor tafeltennis. Voorzitter van de jeugdcommissie Peter Struiksma vertelt hoe TTV Bijmaat te werk ging. Ook legt hij uit welke kansen hij ziet voor andere tafeltennisverenigingen die het concept willen kopiëren.

De voorbereiding
Je kent ze wel in je buurt: de stenen tafeltennistafels in parken, op schoolpleinen en trapveldjes. “Deze tafels worden in het algemeen veel te weinig gebruikt en daar wilden we verandering in brengen”, zegt Peter Struiksma. Hij bedacht het idee voor een stenen tafeltennistoernooi, waar iedereen in de buurt aan kon meedoen. Zijn uitgeschreven plan werd enthousiast ontvangen door de gemeente, dat materiaal sponsorde. “Wij hebben het aan de gemeente Huizen voorgelegd dat wij juist in deze zomervakantie een activiteit wilden gaan doen op deze tafels. Door corona gaan veel gezinnen niet op vakantie en mede hierdoor leek het de gemeente Huizen een goed idee om aan dit plan medewerking te verlenen”, legt Peter uit. Bovendien schonk Posno-Sport sleutelhangers aan ieder kind dat deelnam. TTV Bijmaat drukte bovendien vele flyers over het toernooi, die overal verspreid werden in de wijken.

Het toernooi
Van 13 juli tot en met 3 augustus werden er op zeven verschillende dagen wedstrijden gespeeld. Elke toernooidag vond plaats op een andere tafel in Huizen. “We kregen veel publiciteit op lokale nieuwswebsites en in kranten. Gelukkig heeft het geen enkele keer geregend en het waaide ook amper”, zegt Peter. En de opkomst? Het blijft even stil aan de andere kant van de lijn. “De reacties waren heel positief, maar stiekem hadden we gehoopt op iets meer deelnemers. De flyers deden hun werk niet echt, volgend jaar gaan we vol inzetten op social media.” Maar bijna iedereen die meedeed, vond het heel tof.” Als het aan Peter en TTV Bijmaat ligt, komt er dus sowieso een tweede editie. “Jazeker, we weten hun hoe we sommige zaken wat beter kunnen aanpakken. En weet je wat het mooie is? Andere verenigingen kunnen dit concept in hun stad makkelijk kopiëren en wie weet kan de NTTB met de PingPongbaas ook aanhaken.”

De nazorg
De eerste doelstelling, het gebruik van de stenen tafels intensiveren, heeft TTV Bijmaat behaald met het toernooi. Zijn er ook veel nieuwelingen geïnteresseerd geraakt in een lidmaatschap van de vereniging? “Gedurende de zomervakantie kan iedereen gratis oefenen in de zaal van Bijmaat op de dinsdagen. Het is tof om te zien dat we sommige deelnemers aan het ‘Stenen Tafeltennistoernooi’ nu ook terugzien op onze proeftrainingen.” De nazorg is volgens Peter belangrijk. “Als vereniging zorgen we er nu voor dat we deze doelgroep ook goed kunnen opvangen, zodat ze hopelijk lid worden.”

Zie jij een soortgelijk toernooi in je eigen woonplaats met jouw club ook wel zitten? Neem contact op met TTV Bijmaat zodat we als verenigingen van elkaar leren, via jeugd@bijmaat.nl.