In deze onwerkelijke tijd laten we personen aan het woord die – vaak op de achtergrond – aan het werk zijn om te zorgen dat wij met elkaar kunnen genieten van onze mooie sport in de afdeling Noord. In deel 6 komt de 57-jarige Charles Hussels uit Assen aan het woord. Naast zijn functie als Algemeen Competitie Leider van de afdeling Noord is hij ook voorzitter van TTV Asen.

‘Ja, het zijn vreemde tijden zonder tafeltennis, maar ook zonder zoveel meer. Ik mis vooral de sociale contacten op de club, maar ook voor mijn werk zit ik tegenwoordig thuis achter de laptop. Communiceren, privé en voor het werk, gaat vooral via allerlei digitale tools. Ik mis daarin in het bijzonder het contact met mijn kleindochter Indy van elf maanden’, trapt Charles af.

Club
Bij TTV Assen houden de gevolgen van het Coronavirus de gelederen bezig. Charles: ‘Ik heb binnen de club inderdaad contact met onze bestuursleden en een paar andere leden. Als bestuur zijn we aan het kijken hoe je met verschillende zaken omgaat zoals contributie inning en zaalhuur. Vorige week ben ik nog wel even langs onze zaal gefietst, om even te kijken hoe deze erbij stond.’ Tafeltennis is – zoals we dat vaker hebben gezien in deze reeks – een belangrijke bijzaak van het leven, dat geldt ook voor de leidsman van club uit de hoofdstad van Drenthe. Charles: ‘Zeker. Ik heb veel mooie herinneringen te danken aan de club, bijvoorbeeld de organisatie van diverse toernooien. Ik kan enorm genieten van bijvoorbeeld de eigen clubkampioenschappen. Het is vooral belangrijk dat je samen een vereniging vormt waar iedereen welkom is en zich ook thuis voelt. Daar kijk ik weer naar uit. Ik hoop dat we snel weer een balletje kunnen slaan.’

Competitie
En dan was daar opeens de persconferentie van de Minister-President. De  competitie was zomaar ten einde. Een rare gewaarwording voor ons allemaal, ook voor de competitiecommissie. Er werd snel geschakeld. De ACL kijkt met zijn commissieleden alweer naar de toekomst. ‘Er spelen veel zaken zoals verandering opzet jeugdcompetitie, wat betekent corona voor de najaarscompetitie en hoe gaan we verder met de trio competitie in de toekomst. Een discussie waar ik sinds 2013 met pieken en dalen nauw bij betrokken ben’, zegt Charles, die onlangs heeft aangegeven zijn functie als ACL zeker met een jaar gaat voortzetten. De competitieopzet geeft nog altijd veel stof tot nadenken en discussie. ‘Ik ben wel van mening nu we voor onze keuze meer tijd hebben, dat we deze tijd ook goed moeten gebruiken en dat we, als het zover is, een duidelijke keuze moeten maken. Op dit moment heb ik contact met een gedragswetenschapper van de universiteit Groningen om te kijken of zij daarin iets kunnen betekenen. Ik ben namelijk van mening dat welke competitieopzet er uiteindelijk gekozen zal worden, dit binnen een paar jaar als normaal zal worden ervaren.’

Verveling
Fysiek voorlopig geen tafeltennis voor Charles, maar nog wel bezig met praten en denken over tafeltennis. Het is vast en zeker niet alleen tafeltennis wat de klok slaat. De avonden en weekenden kennen meer vrije uren. Charles: ‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik me geen moment verveel. De tuin ligt er goed bij. Ik loop en wandel veel in de omgeving en ben sinds kort begonnen met wat schilderwerk in en om het huis. Daarnaast heb ik nu wat meer tijd en geduld om films en series te kijken. Aanrader is bijvoorbeeld The English Game op Netflix, een film over het ontstaan van de voetbalsport in Engeland. Ik hoop dat ik me ook eens ga vervelen, dat schijnt ook zo af en toe goed te zijn.’

Europees avontuur
In zijn eigen carrière zijn niet zoveel hoogtepunten naast het winnen van een enkel toernooi, zo laat Charles ons weten. ‘Wel kan ik genieten van een bepaalde heerlijke wedstrijd die ik speel. Dat zit dan niet altijd in het winnen, maar vooral in het spel’, vervolgt Charles. Hij vertelt aansluitend over naar het seizoen 2005/2006, toen de club een damesteam via een systeem binnen de gelederen had. Charles: ‘Het team bestond uit Dong Li, Jana Timina, Diana Bakker en Saskia Liefers. We behaalden Europees tafeltennis en we speelden een wedstrijd in Barcelona tegen de lokale vereniging. Het hele gebeuren erom heen is mij erg bijgebleven en zie ik als bijzondere ervaring.’

Gezond blijven
We bedanken ook Charles voor het interview. Het slotwoord is aan hem. Charles: ‘Zorg dat je allemaal gezond blijft, zodat we hopelijk spoedig allemaal weer tegen een balletje kunnen slaan. Het zou mooi zijn als we ook komen tot een oplossing voor een goede competitieopzet, zodat ook in de toekomst zoveel mogelijk mensen mogen genieten van onze mooie sport en dit leuke spelletje.’

Charles Hussels