Voor beginnende jeugdspelers komt de reguliere competitie soms te vroeg of is het moeilijk om een team te vormen. De afdeling ZuidWest organiseert al twee seizoenen, met veel enthousiasme en succes, een flexibele Table Stars Duocompetitie. Bij deze nieuwe competitie staat het plezier centraal, de uitslagen en resultaten zijn van ondergeschikt belang.

Waarom deze competitievorm?
Voor de jeugd die wil beginnen met het spelen van competitie, is het niveau van de starterscompetitie in de afdeling ZuidWest veelal te hoog. Het aantal teams in deze competitie is al dusdanig teruggezakt, waardoor er slechts één klasse is overgebleven. Na de goede ervaringen en positieve reacties van de Duocompetitie voor beginnende jeugdspelers in het najaar 2021, heeft de afdeling ZuidWest ook in het afgelopen voorjaarsseizoen weer een Table Stars Duocompetitie gedraaid.

Opzet Table Stars Duocompetitie
De Table Stars Duocompetitie is een waardevolle aanvulling op de reguliere competitie. Zo hebben zelfs kinderen die al competitie spelen de kans om mee te doen. Het is een laagdrempelige competitievorm voor jeugdspelers met een NTTB-lidmaatschap en een rating van maximaal 300. De competitie is opgedeeld in vier of vijf speeldagen. Deze speeldagen zijn op zondag en vinden om de drie á vier weken op wisselende locaties in de regio plaats. Een groot pluspunt is ook dat er per speeldag ingeschreven kan worden en dat het niet verplicht is om alle dagen mee te doen.
Omdat de spanningsboog van kinderen niet al te groot is, is er bewust gekozen voor een duur van maximaal zo’n 2 uur. Bijkomend voordeel is dat de kinderen en ouders niet de hele dag van huis zijn en tijd over houden voor andere activiteiten.
De dagen starten altijd met een gezamenlijke warming up, wat ook een positief effect heeft op de groepsdynamiek. Na het spelen van de wedstrijden wordt er altijd afgesloten met een leuk eindspel.

Doorstroom
Het is de bedoeling dat de kinderen na een jaar doorstromen naar de reguliere competitie. De afdeling ZuidWest biedt komend najaar voor het eerst ook een zondag Duocompetitie aan voor de meer gevorderde jeugd. Dat de afdeling sinds lange tijd weer een stijging ziet in aangemelde competitieteams, is veelbelovend en motiveert om door te gaan.

Succesvol
Dat deze opgezette competitievorm succesvol is blijkt uit het feit dat er per speelronde inmiddels tussen de 70 en 80 kinderen meedoen, verdeeld over een drietal regio’s. Vorig seizoen zat het gemiddelde nog op 50 deelnemers. Door de grote opkomst blijven de kinderen niet beperkt tot het meestal selecte groepje beginners bij de club, maar ontmoeten ze nu vele andere kinderen van gelijkwaardig niveau. Inmiddels is ook de werkgroep ‘Nieuw Wedstrijdaanbod’ op de hoogte en heeft verdere uitrol van deze competitievorm op de agenda staan.

Voor afdelingen die ook willen starten met deze succesvolle Table Stars Duocompetitie heeft ZuidWest een draaiboek beschikbaar gesteld. Voor meer informatie kan er ook contact worden opgenomen met Erik van Veenendaal (organisator van deze competitie), via vanveenendaal@tafeltennis.nl