Op zondag 6 oktober 2019 vindt in Harkstede de voorronde voor de Nationale Jeugdmeerkampen plaats.

Wat is dit eigenlijk voor toernooi?

De Nationale Jeugd Meerkampen is een  landelijk toernooi waarbij vanuit alle afdelingen jeugdleden wedstrijden kunnen spelen en zich kunnen plaatsen voor de vervolgrondes en uiteindelijk de finale in juni 2020.

Dit zijn de rondes naar de finale toe:
Achtste finale: voorronde in elke afdeling
Kwartfinale: 1 december 2019 in Almere
Halve finale: 2 februari 2020 in Nijmegen
Finale: 6 en 7 juni 2020 in Panningen

Elk jeugdlid valt in een bepaalde leeftijdscategorie en heeft een bepaalde sterkte (ELO-rating).

De deelnemers spelen wedstrijden binnen hun eigen leeftijdscategorie, de jongens tegen de jongens en de meisjes tegen de meisjes.

Om een beeld te krijgen hoe het toernooi er uit ziet beschrijven we nu een voorbeeld:

Een jongen die 14 jaar is schrijft zich in voor dit toernooi: hij valt in de leeftijdscategorie Jongens Kadetten en gaat spelen tegen jongens die ook in deze leeftijdscategorie vallen.
Volgens de convocatie kunnen er vanuit de afdeling in deze categorie 3 deelnemers zich plaatsen voor de kwartfinale: daar speel je op dezelfde wijze wedstrijden tegen nieuwe kinderen uit de andere afdelingen.

Er hebben zich 10 jongens kadetten ingeschreven. Om zoveel mogelijk wedstrijd te kunnen spelen worden er door de toernooileider 2 poules van 5 jongens gemaakt  .
In elke poule speel je 4 wedstrijden volgens het spelsysteem ‘best of five’.
Na het spelen  van de poulewedstrijden zijn de nummers 1 tot en met 5 bekend geworden van elke poule.

Omdat je je kunt plaatsen voor de kwartfinale wordt er doorgespeeld door iedereen in deze categorie zodra de nummer 1 tot en met 10 bekend zijn. Zo kun je eindigen op de 2e plaats of uiteindelijk op de 5e plaats.

Hoe gaat dit dan gespeeld worden?
Voor deze categorie kan dat als volgt gaan:
De nummer 1 van poule A speelt tegen de nummer 1 van poule B : wie deze wedstrijd wint is uiteindelijk 1e van de 10 deelnemers geworden.  Hij is dus geplaatst voor de kwartfinale in december.
De verliezer is 2e : hij is vanwege het aantal rechtplaatsen ook geplaatst.

Waarom dan ook een wedstrijd spelen voor plaatst 5?

Dit doen we omdat, nadat in alle afdelingen de voorronde gespeeld is, het mogelijk is dat de nummer 4 (en mogelijk ook 5) mee mag doen. Je bent na deze voorronde dus reserve en kan dus uitgenodigd worden om ook mee te doen bij de kwartfinale.
De nummers 2 tot en met 5 in de poule spelen dus ook een wedstrijd. Voor plaatst 5 speelt bijvoorbeeld de nummer 3 uit poule  A tegen de nummer nr 3 uit poule B.

De poule-indeling en poule-opzet is in elke categorie afhankelijk van het aantal  inschrijvingen: het doel is zoveel mogelijk wedstrijden spelen én om uiteindelijk een rangschikking te krijgen.

Wil jij ook wedstrijden spelen, uitgedaagd worden en plezier hebben op dit leuke toernooi? Dit is een mooie kans om een toernooi te spelen en eens tegen andere kinderen dan in de competitie te spelen en ervaren hoe het is om samen met meerdere clubgenoten deze dag mee te maken en meerdere wedstrijden op een dag te spelen!

Alle verenigingen in de afdeling Noord zijn geïnformeerd over dit toernooi.

Doe je ook mee? Inschrijven kan tot en met woensdag 25 september via jeugdzaken@nttbnoord.nl .
Voor een impressie van het toernooi bekijk onderstaande video

Meer informatie is te vinden via de kalender https://www.nttb.nl/noord/evenementen/voorronde-njm-20192020-harkstede