Op 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is cruciaal voor het sportbeleid: van de ruim 2 miljard die overheid jaarlijks uitgeeft aan sport, komt 1,5 miljard van de gemeenten. Als sport- en beweegsector zetten we in op een prominente plek op de politieke agenda in alle gemeenten en pleiten we voor extra investeringen in onze sector. Elke geïnvesteerde euro in sport en bewegen levert minimaal 2,5 euro aan maatschappelijk rendement op. Kortom, sport en bewegen is geen kostenpost, maar een investering in een sterke maatschappij! Deze boodschap willen we in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen breed verspreiden.

Daarom organiseert NOC*NSF de Sportcampagne*. Meedoen als club of clubbestuurder kan op drie manieren:

1. Zet (de wensen van) jouw club op de politieke agenda

In de bijgevoegde bestanden (zie onderaan dit bericht) zijn kant en klare materialen beschikbaar die eraan bijdragen sport op de lokale agenda te zetten. Denk aan de brochure ‘met sport en bewegen naar een energieke en gezonde gemeente’, de handleiding voor sportclubs en de infographic gemeenteraadsverkiezingen. Deze materialen zijn klaar voor publicatie, maar kunnen desgewenst met eigen voorbeelden en logo’s worden aangevuld.

2.  Wordt lokaal actief in de gemeente

Het lokale Sportcampagneteam voert de Sportcampagne in de gemeente uit. Deze Sportcampagneteams bestaan uit vrijwilligers en bestuurders van sportclubs en zijn bij uitstek de plek om actief deel te nemen en de kracht en waarde van sport continu op de lokale politieke agenda te zetten. Tijdens de Sportcampagne levert het lokale Sportcampagneteam input voor de verkiezingsprogramma’s en organiseert zij in aanloop naar de verkiezingen bijvoorbeeld een werkbezoek of sportdebat. Aanmelden voor een lokaal Sportcampagneteam kan op de website van de Sportcampagne.

3. Bezoek een regionale bijeenkomst over de Sportcampagne

Van 15 november tot 10 december organiseert het Sportcampagneteam NL* verschillende (digitale) bijeenkomsten over de Sportcampagne. Deze bijeenkomsten zijn interessant voor vrijwilligers, medewerkers en bestuurders van sportbonden en sportclubs. Tijdens deze bijeenkomsten lichten we de Sportcampagne toe en gaan we in op wat je zou kunnen doen om sport en bewegen op de politieke agenda in jouw gemeente te zetten. Meld je aan voor een van de digitale bijeenkomsten tussen 15 november – 10 december op de website van de Sportcampagne (Aanmelden voor een regiobijeenkomst).

Bijlagen

Brochure ‘Met Sport en Bewegen naar een energieke en gezonde gemeente’
GR22 – Handleiding voor sportclubs
GR22 – Infographic voor sportclubs